OKO veel gestelde vragen

Mocht u vragen hebben over de producten van OKO dan kunt u wellicht uw antwoord vinden tussen onderstaande lijst met FAQ's.

Mocht het antwoord op uw vraag er niet tussen zitten dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen.


FAQ's OKO product range

V1. Hoe lang maakt OKO Group al een OKO Bandenvloeistof? 

A. OKO maakt al meer dan 3 jaar bandenvloeistof. 

V2. Kan OKO Puncture Free bij elke band gebruikt worden? 

A. Ja, OKO kan bij elke pneumatische band gebruikt worden. 

V3. Is OKO veilig en legaal om in mijn banden in te spuiten? 

A. Ja, het is zowel veilig als legaal. 

V4. Heeft OKO Puncture Free effect op de levensduur van de band of de prestatie? 

A. Prestatie; Nee. OKO heeft geen effect op de bandstructuur of het rubber. In sommige gevallen kan het zijn dat de levensduur van de band verlengd wordt omdat OKO de band koelt. OKO voorkomt dat de levensduur van de band korter wordt door schade door een platte band. 

V5. Tast OKO de wielen aan, of laat het de velgen of stalen riemen roesten? 

A. Nee. Er zijn speciale anti corrosie bestanddelen in de samenstelling van OKO die corrosie aan staal en legering tegengaan. Deze bestanddelen voorkomen dat het product oxidatie veroorzaakt in de koperen ventielkernen. Indien enig residu van OKO achterblijft op de binnenvelg, dan kan het afgespoeld worden als de band wordt verwisseld. Het is niet aan te raden bandenvloeistof te gebruiken bij chromen wielen want deze zijn gevoelig voor chemische effecten. 

OKO gebruikt roestremmers die uniek zijn voor de bandenvloeistofindustrie. Deze remmers in de OKO mix zijn compleet milieuvriendelijk. 

V6. In welke mate is OKO ON Road geschikt voor hogere snelheid? 

A. OKO ON road is getest op verschillende snelheden, bij verschillende voertuigen, inclusief vrachtwagens, motorfietsen en auto’s. 

OKO is getest op racebanen bij motorfietsen op hoge snelheid. 

OKO On Road is aangeraden voor gebruik op de snelweg, maar gebruikers moeten binnen de wettelijke snelheidslimiet blijven. 

V7. Als OKO eenmaal in de band zit, reageert het dan met de lucht in de band en wordt vast? 

A. Nee. OKO blijft vloeibaar binnenin de band. Het zal een gat dichten onder invloed van de druk en droogt dan direct, maar het reageert niet met de lucht in de band en hardt dus niet. 

V8. Is OKO Puncture Free schadelijk? Bevat het schadelijke ingrediënten? 

A. De OKO Group spant zich tot het uiterste in om producten samen te stellen die zo milieuvriendelijk, zo veilig in gebruik, opslag en afvalverwijdering zijn als mogelijk is. Alle OKO formules staan onder controle van “Chemtox” (www.chemtox-Trotters.com) 

Geen enkel OKO product staat geclassificeerd als schadelijk, vlambaar of ontplofbaar. Alle producten worden als niet schadelijk beschouwd. 

V9. Wat voor soort schade kan OKO Puncture Free repareren? 

A. OKO dicht gaten veroorzaakt door spijkers, schroeven, glas, stenen en scherpe objecten. 

V10. Hoe sterk is de OKO reparatie die het gat dichthoudt? 

A. De OKO Group beschouwt de reparatie als permanent omdat het zo sterk is. Tijdens een ‘sterktetest’ bij de Gerotek Testfaciliteit werd OKO vergeleken met een reparatieplug en een gevulcaniseerde reparatie. In dit geval bleek dat de OKO reparatie 1,62 keer zo sterk was als een gevulcaniseerde reparatie en 7 keer zo sterk als een reparatieplug. (De bandenindustrie stelt dat een ‘traditionele reparatie’ gedefinieerd als een gevulcaniseerde reparatie, permanent is. Daarom zou de OKO Puncture Free On & Off Road reparatie, die zoveel sterker is, door consumenten als ‘zelfs nog permanenter’ beschouwd kunnen worden. 

V11. Kunnen meerdere doorboring de bandstructuur verzwakken? 

A. Bandstructuren hebben de neiging te verzwakken bij schade aan de zijkant of het volledig plat zijn van de band. 

OKO vermijdt de meeste, zoniet alle, risico’s gerelateerd aan volledig platte banden. OKO is niet ontworpen om schade aan de zijkant van de band te dichten, die de bandstructuur verzwakt. 

V12. Wat moet men doen als een band is geïnspecteerd en er is ontdekt dat er een spijker in het loopvlakgedeelte van de band zit? 

A. Volgens Brits forensisch onderzoek kan een spijker een band doorboren en daar gemiddeld tussen 96 -290 km blijven zitten. Daarna valt de spijker er vanzelf uit. Als er OKO in de band zit en het voertuig staat stil en de spijker wordt opgemerkt in het loopvlak gedeelte dan moet de bestuurder: 

a. de spijker eruit trekken, EN 

b. onmiddelijk gaan rijden. 

Dit zorgt ervoor dat OKO het gat dicht. Als de spijker onopgemerkt blijft, er vanzelf uitvalt en het voertuig is in beweging, dan zal OKO ook het gat dichten. 

V13. Hoeveel gaten kan OKO puncture free dichten met 1 toepassing? 

A. OKO is ontworpen om meerdere gaten te repareren. OKO is een echte ‘multi-reparatie’ bandenvloeistof. Slechts een kleine hoeveelheid OKO is genoeg om een enkel gat te dichten. De efficientie van OKO is aangetoond in Aldershot bij het Britse leger. Daar dichtte en repareerde OKO 30 gaten in 1 band! Het ging hierbij om een Landroverband en het voertuig bleef nog maanden functioneel bij manoevres. (OKO Militaire Test video is beschikbaar). 

OKO Concentraat voor Fietsen repareert meerdere gaten in fietsbanden en kan de band jarenlang lekvrij houden. Off Road OKO is getest op een bouwplaats met de slechtste omstandigheden in Engeland. Het bracht het aantal ‘lekgevallen’ terug met 95%. 

V14. Tot welke bandenspanning dicht OKO gaten? 

A. OKO heeft bij een quadband gaten gedicht bij een druk van 0,15 bar. Bij een vrachtwagenband bij een druk van 10,0 bar. Er is bijna geen bovengrens. 

V15. Hoe vaak moet OKO in de band vervangen worden? 

A. Nooit. OKO is ontworpen om de hele levensduur van de band mee te gaan. 

V16. Gaat de kwaliteit van OKO Lekvrij achteruit, droogt het in of laat het los? 

A. Nee. OKO blijft goed. Het blijft altijd klaar om elke lek te dichten. 

V17. Tot welke doorsnede kan OKO een gat dichten? 

A. De maat van de reparatie van OKO is afhankelijk van het type en soort OKO dat gebruikt wordt. OKO ON Road RTG dicht gaten veroorzaakt door scherpe voorwerpen met een doorsnede tot 8 mm bij On Road vrachtwagens. OKO Concentraat voor Fietsen dicht gaten tot 3,5 mm. On Road OKO voor motorfietsen dicht tot 5 mm en OnRoad OKO LCV (voor auto’s en bestelwagens) dicht tot 7 mm. 

Enduro & Motorcross is ontworpen om elk gat tussen de 7 mm en 10 mm te dichten en lost het probleem van “snake bites” op. 

OFF Road OKO dicht tot 10 mm. OKO Mijnbouw is een heavy duty product en heeft gaten van zelfs 20 mm in de voertuigen van de mijnen in Noord Afrika gedicht. 

V18. Veroorzaakt OKO problemen indien het noodzakelijk mocht zijn gevulcaniseerde reparaties toe te passen? 

A. Dit komt waarschijnlijk bijna nooit voor. Dankzij de sterkte van de OKO reparatie onder normale omstandigheden, is het onwaarschijnlijk dat een gevulcaniseerde reparatie nodig is. Mocht het toch nodig zijn, dan kan OKO uit de band verwijderd worden door het uit te spoelen. Hiervoor kan het best een slang gebruikt worden. De band kan gedroogd worden. Vervolgens kan dan de gevulcaniseerde reparatie toegepast worden. 

V19. Wat gebeurt er met de OKO reparatie als het voertuig geparkeerd wordt en gedurende een week of twee niet gebruikt wordt? Moet het voertuig weer rijden op langzame snelheid? 

A. Normaal gesproken, als OKO in de band wordt gespoten, vormt OKO aan de binnenwand van de band een laag. Als het On Road voertuig een tijd stil staat, kan er als er weer in gereden wordt, een lichte vibratie in de wielen worden waargenomen. Dit verdwijnt weer snel na een tijdje rijden. Deze vraag is niet van toepassing op voor het gebruik van OKO Off Road, OKO Mijnbouw, OKO Fietsconcentraat, ON Road RTG voor zware vrachtwagens of bussen van meer dan 5 ton. 

V20. Veroorzaakt OKO onbalans van de wielen? 

A. OKO Puncture Free veroorzaakt geen onbalans van de wielen als het correct is toegepast. Niet meer inspuiten dan de geadviseerde hoeveelheid. 

Als On Road OKO wordt ingespoten bij een motorfiets of auto moeten de instructies nauwkeurig opgevolgd worden. Er moet uitsluitend de aanbevolen hoeveelheid worden ingespoten. Als OKO is ingebracht moet het voertuig voorzichtig en langzaam tussen de 10 en 16 km rijden. Bij OKO RTG (voor zware vrachtwagens) is de aanbevolen afstand 3 tot 5 km. 

Gedurende deze eerste rit zal OKO het loopvlakgedeelte aan de binnenkant van de band bedekken. Als deze laag eenmaal is gevormd, zou er geen onbalans van de wielen meer moeten zijn. Ook kleine onregelmatigheden in de OKO laag zijn niet voldoende om wielvibratie te veroorzaken. Het is aan te raden de wielen van voertuigen van meer dan 5 ton eerst te laten uitlijnen alvorens OKO in te spuiten. 

In enkele gevallen, als er wielvibratie in het begin wordt waargenomen, moet het voertuig langzaam rondgereden worden tot de vibratie verdwijnt. 

OKO Off road moet niet worden toegepast bij snelle On road voertuigen, noch moet er harder dan 80 km/u mee gereden worden. 

V21. Binnen welk temperatuurbereik is OKO werkzaam? 

A. Van -40 C° tot +45 C°. 

Zowel OKO Off road als OKO On road zijn gebruikt bij voertuigen in hete woestijngebieden en op Antarctica. 

OKO Puncture Free RTG is getest bij snel rijdende vrachtwagens op een 800 km traject op 1850 m boven de zeespiegel; naar beneden rijdend tot zeespiegel niveau. De vrachtwagens herhaalden deze test tot ze minstens 110.000 km afgelegd hadden. Reparaties van lekken die vroeg tijdens deze ‘reis’ plaatsvonden bleven tot het eind goed. De gaten bleven gedicht door de OKO reparatie. Na 110.000 km bleef het product ook effectief andere gaten dichten. OKO RTG bleef in de band in vloeibare vorm, goed ontworpen en geplaatst, effectief een laag vormend op het aanloopvlakgedeelte in de binnenkant van de band en deze zo beschermend. 

Tijdens deze test werden de banden hoogstwaarschijnlijk heter dan 45 C°. Het is ook aannemelijk dat de toevoeging van een bepaald bestanddeel aan de OKO formule de band koeler houdt dan normaal. 

V22. Wat zijn pneumatische ‘ballast’banden? 

A. Banden gevuld met water. Sommige tractor achterbanden zijn door de boer met water gevuld om het voertuig zwaarder en stabieler te maken. Sommigen bepakken de achterbanden met gewichten of zand. 

Het is beter de banden te verzwaren met een extra hoeveelheid OKO i.p.v. met water of zand. Op zijn minst worden zo lekken voorkomen. (OKO kan niet functioneren als een band gevuld is met water) 

V23. Maakt OKO vlekken op mijn kleren? 

A. Als men OKO op de kleren knoeit, moet het onmiddelijk verwijderd worden, bij voorkeur met een natte doek. Als er nog OKO achterblijft, was de kleren dan nog dezelfde dag. Laat droge kleren met OKO vlekken niet lang liggen. Men moet contact van kleren en OKO voorkomen. 

V24. Stroomt de OKO inhoud door de band en heeft het effect op de ventielbasis door een verkeerd beeld te geven over de druk? 

A. Nee. Als OKO wordt ingebracht kan er een klein residu achterblijven in het ventiel. Dit moet schoon gemaakt worden door een air-line te gebruiken en de instructies te volgen. OKO bandenvloeistof bedekt de binnenkant van de band met een laag. Het kruipt niet het ventiel in. Normaal gesproken zijn de omstandigheden in de band zodanig dat er geen lucht naar buiten teruggeperst wordt via het ventiel. 

V25. Waarom raakt het ventiel niet verstopt als OKO ‘repareert’ alsof het een lek is als de band is leeggelopen? 

A. Als men een band met opzet leeg laat lopen, om wat voor reden dan ook, is het onmogelijk dat te doen terwijl het voertuig niet stil staat. Als het wiel niet in beweging is, blijft OKO op zijn plaats tegen de binnenkant van het loopvlakgedeelte. Het kruipt niet naar het ventiel. Onvoldoende bandenspanning en het ontbreken van rotatie van het wiel is voldoende om er zeker van te zijn dat OKO niet verplaatst. 

V26. Zijn er speciale eisen voor wat betreft gezondheid en veiligheid? 

A. Niet speciaal, maar er moet natuurlijk met gezond verstand met het product worden omgegaan. Vermijd contact met de ogen, vermijd langdurig contact van de huid met de dikke plakkerige laag in de band en drink het product niet. OKO kan niet van de huid verwijderd worden met zeepproducten en industriële handenreinigingsmiddelen. Als OKO in de ogen komt, spoel dan de ogen met veel schoon water. 

V27. Moet de hoeveelheid OKO die bij een bepaald type band moet worden ingebracht, precies afgemeten worden? 

A. Ja. De hoeveelheden die bij diverse bandentypes moet worden ingebracht staan vermeld op de etiketten en algemene gebruiksaanwijzingen die door OKO Group gedrukt zijn. 

V28. Kan OKO Puncture Free worden gebruikt bij zowel tubeless banden als banden met een binnenband? 

A. Ja. OKO dicht gaten in de buitenband én in de binnenband, in sommige omstandigheden werkt het minder goed bij een band met binneband. 

Eigenlijk zou men moeten vragen: “waarom zou je een binnenband gebruiken als je ook OKO kan gebruiken?”. 

Binnenbanden zijn problematisch. Binnenbanden zijn onberekenbaar en de dikte van de band is niet constant. De kwaliteit van binnenbanden is internationaal slecht. De binnenband kan verplaatsen binnenin de buitenband en ze heeft de neiging te scheuren als er een scherp object blijft zitten. 

In principe zal OKO Puncture Free functioneren en gaten dichten met of zonder binnenband, maar de beste combinatie voor zowel Off als On road gebruikers is een tubeless band met OKO Puncture free erin. Dit is de goedkoopste optie en het werkt beter. 

Belangrijke opmerking: als On Road OKO RTG wordt gebruikt bij de banden van een zware vrachtwagen; gebruik dan uitsluitend tubeless banden. 

V29. Vanuit het standpunt van de consument bekeken; waarom zijn er zoveel verschillende types OKO? Moet ik goed opletten welk type ik kies? 

A. De OKO Group maakt een aantal verschillende formules. Deze zijn speciaal uitgedacht en ontworpen voor bepaalde types voertuigen. 

Onder de deze verschillende types zijn: 

OKO Concentraat voor Fietsen. 

Off Road OKO Puncture Free. 

OKO Mijnbouw. 

On Road OKO Puncture Free RTG – voor zware vrachtwagens en bussen. 

On Road OKO Puncture Free LCV – voor voertuigen onder de 5 ton. 

Verder zijn er nog DRIE andere Motorfietsgradaties speciaal voor verschillende motoren en soorten gebruik. Deze zijn: 

On Road OKO – Voor snelle On Road motorfietsen, bromfietsen en scooters. 

Speciale OKO voor quads en ATV’s. 

Heavy Duty wedstrijd OKO XT – voor enduro en motorcross. 

Iedere gebruiker van OKO kan gemakkelijk de geschikte soort OKO kiezen door de duidelijke omschrijving te lezen van elk producttype die is aangegeven op de etiketten op alle maten flessen en vaten. 

V30. Zijn er, in vergelijking met banden zonder OKO, extra invloeden op het milieu als men banden gevuld met OKO weggooit? 

A. Nee. Banden gevuld met OKO kunnen op de gebruikelijke manier gerecycled worden. OKO Group kan advies geven over recycle methodes voor het geval er een grote hoeveelheid banden verwerkt moet worden. 

V31. Zijn er speciale onderhoudsadviezen voor banden gevuld met OKO? 

A. Nee. Net zoals bij alle andere banden, moeten bestuurders regelmatig hun banden nakijken op sneetjes, gaten, scherpe objecten en bandenspanning. Dit zou minstens 1 keer per week moeten gebeuren, ongeacht of het om Off Road of On Road banden gaat. 

V32. Kunnen banden gevuld met OKO Puncture Free de zogenaamde ‘run flat’ banden vervangen? 

A. Onwaarschijnlijk. Er moet een zo groot mogelijke keuze zijn voor de consument. Zolang betrouwbare uitgebreide kennis vrij beschikbaar is, kan de consument de juiste keuze maken. “Run flat” banden worden geleverd door de bandenindustrie en kunnen handig zijn voor specifieke gebruikers die bereid zijn meer te betalen voor die speciale band in de wetenschap dat het waarschijnlijk slechts 1 keer functioneert. 

OKO Puncture Free verklaart een product te leveren dat een permanente reparatie verschaft en dat het in staat is meerdere gaten te dichten onder verschillende omstandigheden. 

V33. Kan het gebruik van OKO Puncture Free loopvlakvernieuwing onnodig maken? 

A. Nee. OKO is geschikt voor loopvlakvernieuwing, koude en hete methodes. OKO heeft geen negatief effect op de buitenband of de metalen koorden. Het is aan te bevelen de buitenband te reinigen en te drogen alvorens het naar het loopvlakvernieuwingsbedrijf te brengen. OKO is loopvlakvernieuwingsvriendelijk, makkelijk te reinigen met water en maskeert geen gerepareerde gaten. Het is voor “NDT” machines niet moeilijk om alle gaten die door OKO zijn gedicht, te vinden. 

OKO is zó samengesteld dat het samen kan gaan met de grondstoffen van een band. De afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van OKO werkt samen met “Rubber Consultants”, een vooraanstaand Banden en Rubber Onderzoeksinstituut (voorheen MRPRA, een onderzoeksinstituut van de Maleisische en Britse overheid). OKO veroorzaakt ook geen gevaar- of ontvlambaarheidsproblemen voor de loopvlakvernieuwinsgbedrijven. 

V34. Draagt OKO bij aan een verlenging van de levensduur van de banden door een correcte bandenspanning te handhaven? 

A. Door OKO Puncture Free te gebruiken, kan poreusheid, wat een natuurlijk gevolg is van luchtverplaatsing in de band, bestreden worden. Door niet rond te rijden met te zachte banden, is het waarschijnlijk dat de banden langer goed blijven. 

OKO heeft ook de neiging droge rot en degradatie van de behuizing te vertragen. Dit helpt de levensduur van de tubeless band te verlengen. 

V35. Maakt het gebruik van OKO de bandengarantie ongeldig? 

A. Er is geen wettelijke reden in de EU of USA waarom de bandenindustrie de garantie ongeldig zou moeten verklaren bij gebruik van OKO, ongeacht het OKO voor OFF Road of On Road banden betreft. 

Sinds de uitvinding van OKO Puncture Free zijn er geen gevallen bekend van het ongeldig verklaren van de bandengarantie of loopvlakvernieuwingsgarantie. 

De samenstelling van OKO is onschadelijk voor banden en rubber en is geschikt voor de bestanddelen van de rubberbanden. 

Het is mogelijk dat in zeldzame gevallen een leverancier een negatieve houding tegenover OKO aannneemt. Dit komt waarschijnlijk door een historisch en culturele “anti-OKO” houding of onwetendheid van de moderne technologische informatie geleverd door de OKO Group. 

OKO Global 

OKO Global LLp, P.O. Box 179, Tiverton, Devon, EX16 OEY, groot-Brittannië 

Tel: +44 (0)207 870 3156 Fax: +44 (0)207 117 3906 

www.oko.com